Порядок виплати аліментів

  • 511

Порядок виплати аліментів на утримання дитини

 

Відділ «Герцаївське бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомляє, що аліменти на утримання дитини можуть виплачуватися добровільно або стягуватися примусово.

Щоб сплатити аліментні виплати добровільно необхідно звернутися в бухгалтерію підприємства за місцем роботи із заявою з проханням перераховувати аліментні платежі на дитину. У заяві треба вказати суму аліментних платежів або відсоток відрахувань на аліментні виплати, а також банківські реквізити отримувача аліментних платежів для перерахування.

Батьки дітей можуть укласти договір про виплату аліментних платежів на дитину, згідно зі ст. 189 СК, яким встановлюють порядок і строки сплати аліментів. Умови договору не повинні порушувати права дитини, гарантовані законодавством. Даний договір засвідчується нотаріусом. Аліментні виплати по ньому сплачуються добровільно. Якщо порядок сплати аліментних виплат порушений, то стягнути аліментні платежі по ньому можна не через суд, а шляхом отримання виконавчого напису нотаріуса. Для отримання виконавчого напису нотаріуса подається заява, оригінал нотаріального посвідченого договору про сплату аліментів, вимога про виплату боргу отримана боржником. З отриманням вимоги про виплату боргу боржником виникають найбільші труднощі. Боржник уникає будь-якої можливості розписуватися в одержанні вимоги про виплату боргу.

Отримавши виконавчий напис нотаріуса можна звернутися до виконавчої служби про стягнення заборгованості по аліментних платежах.

 

Стягнення аліментів на дитину в судовому порядку

 

У разі коли аліментник відмовляється добровільно виплачувати аліменти на дітей, стягувати аліментні виплати можна через суди загальної юрисдикції.

Існують наступні порядки стягнення заборгованості через суд. Подача заяви про видачу судового наказу на стягнення аліментних виплат, в порядку, передбаченому ст. 161 - 171 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК). Звернення з позовною заявою про стягнення аліментних виплат, в порядку, передбаченому ст. 174 - 177 ЦПК. Розгляд позову щодо стягнення аліментних платежів в порядку спрощеного виробництва, згідно зі ст. 274-279 ЦПК.

Якщо суперечка не стосується встановлення факту батьківства, залучати до розгляду справи третіх осіб не потрібно, і Ви хочете отримати мінімально гарантований ст. 183 СК розмір аліментних виплат, то Ви можете звертатися до суду з вимогою про видачу судового наказу. Вимоги до форми заяви викладені в ст. 163 ЦПК. Справи про видачу судового наказу розглядаються значно швидше, ніж при позовному провадженні. Сторони до суду не викликаються. При цьому згідно зі ст. 170 ЦПК судовий наказ позовів про аліменти виплат на рівні мінімально гарантованих сум неможливо скасувати.

Якщо Вам необхідно встановити батьківство / материнство, залучити до розгляду справи третіх осіб, Ви хочете отримати суму аліментних платежів більшу, ніж мінімальна, то Вам необхідно звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. Вимоги до позову викладені в ст. 175 ЦПК.

Згідно ст. 192 СК в суд можна звернутися з позовом про збільшення або зменшення аліментних виплат.

В судовому порядку підлягають розгляду суперечки, коли є необхідність стягнути аліменти без шлюбу, а на підставі встановлення факту спільного проживання батьків і факту батьківства/материнства дитини. Дана категорія суперечок дуже складна, так як вимагає збору значної доказової бази, проведення дорогих експертиз, свідчень свідків про спільне проживання батьків дитини. При якісно підготовленій позовній заяві, можна встановити факт батьківства / материнства і стягнути аліменти без шлюбу.

Також в судовому порядку в основному встановлюються аліментні виплати на дитину після 18 років, яка продовжує вчитися до закінчення навчання або до 23-х років, згідно зі ст. 198 СК. При цьому довести необхідність сплати аліментних платежів можна, підтвердивши документально витрати на оплату навчання, проживання, проїзд, харчування, і т.п. Багато хто задається питанням, чи сплачуються аліменти, якщо дитина вчиться на контракті. В такому випадку аліментні платежі виплачуються. На отримання аліментних платежів може вплинути факт, якщо дитина вчиться не на стаціонарі, а заочно і офіційно працює. В такому випадку, ймовірно в аліментних виплат відмовлять.

Іноді в судовому порядку доводиться стягувати і аліменти на дитину інваліда, передбачені в порядку ст. 199 СК. В такому випадку, необхідно в якості доказів надавати документи про присвоєння дитині групи інвалідності довічно або на період, прикладати докази витрат на лікування та підтримку життєдіяльності дитини (виписки з медичної карти про призначене лікування, чеки на оплату ліків, процедур, операцій, протезування і т .п.).

Позови щодо стягнення аліментних платежів можуть подаватися за місцем знаходження позивача і відповідача, і звільнені від сплати судового збору, згідно п. 3 частини 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір».

 

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до відділу «Герцаївське бюро правової допомоги», яке розташоване за адресою: вул. Центральна, 14-А, м. Герца, телефон: (03740) 2-10-46.

Більше інформації за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

https://rada.info/upload/users_files/21423970/2510d90021e1ed6f19afb37118586a5d.docx

 

Аліменти на дитину у 2018 році: останні зміни, розмір, порядок ...

 

 

 

 

додаток