«Запобігання та протидія дискримінації за расовою ознакою» - інформує бюро безоплатної правової допомоги

  • 324

Фото без опису

Досить часто людство стикається із таким поняттям як «дискримінація», яке негативно впливає на життя мільйонів людей в усьому світі.

 

Проблема  дискримінації є однією з найактуальніших проблем через значну диференціацією суспільства. Дискримінація є найбільш поширеним порушенням прав людини, наслідком якого стає зневага до людей, які належать до певної групи, нетолерантне ставлення до людини як до найвищої соціальної цінності та деякі інші порушення. Несправедливе ставлення людей, які відрізняються між собою за ознаками раси є одним із найбільш поширених видів поділу та несправедливого ставлення до особи, що має назву расова дискримінація.

 

Варто пам’ятати , що привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками є недопустимі.

 

 Саме тому в Конституції України передбачено, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

 

Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» під дискримінацією розуміє ситуацію, за якої особа та/або група осіб за їх ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними, зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами в будь-якій формі, встановленій цим Законом, крім випадків, коли таке обмеження має правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними.

 

Для того, щоб звести расову дискримінацію до мінімуму, в першу чергу, кожен, хто стане свідком такого явища, повинен ставати на захист прав тих, кому в них відмовлено.

 

Ті особи, які стали жертвами дискримінації не повинні мовчати про це, обов’язково потрібно звертатися до відповідних органів і вимагати вирішення ситуації та відшкодування завданих збитків, а саме до:

  • органів виконавчої влади та місцевого самоврядування;
  • органів національної поліції;
  • Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • суду.

 

Також допомогу можна отримати за номерами «гарячої лінії»:

  • Національну «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або короткий номер з мобільного 116 123;
  • урядову «гаряча лінія» 15-45.
  • до центрів безоплатної вторинної правової допомоги. Безкоштовну юридичну консультацію можна отримати за номером телефону 0 800 213 103(цілодобово, безкоштовно).

Дискримінація нікуди не дінеться, якщо з нею не боротись. Тому кожен із нас повинен ставитися до всіх людей із повагою, якої б раси вони б не були. Нам варто бути або стати більш толерантними і справедливими, а отже і більш людяними по відношенню до інших, щоб викорінити таке негативне явище серед суспільства.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до сектору «Герцаївське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке розташоване за адресою: вул. Центральна, 14-А, м. Герца, телефон: (03740) 2-10-46.