УВАГА! Знезараження зерносховищ

  • 315

Фото без опису

Відповідно до статті 121 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. 64 «Про введення воєнного стану в Україні», абзаців другого і восьмого частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин», статті 10 Закону України «Про карантин рослин» та для вирішення питань продовольчої безпеки, збереження врожаю в період дії воєнного стану, звертаємо увагу суб’єктів господарювання усіх форм власності на необхідність проведення обстежень в зернозберігаючих складах, елеваторах, та, в разі виявлення шкідників запасу, провести комплекс профілактичних і винищувальних заходів, використовуючи засоби захисту згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

 

 Через шкідників, які пошкоджують зерно й зернову продукцію під час зберігання, господарства  щороку втрачають від 5 до 30 відсотків зібраного врожаю, істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості.

Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендує:  приділити увагу ретельній підготовці складських приміщень до прийому зерна нового врожаю. Зерносховища потрібно звільнити від зерна, що в ньому зберігалося, й зернових відходів, сміття; очистити прискладську територію та місця, де оселяються й розмножуються комірні шкідники.

 

Найпоширенішими та найнебезпечнішими шкідниками зерна та зернової продукції в Україні є комірний і рисовий довгоносики, великий та малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зерновий точильник, рудий борошноїд, зернова міль, борошняний кліщ, хатня миша, сірий та чорний пацюки.  Шкідливі комірні комахи – це справжнє лихо для зерна, що зберігається. Маючи високу потенційну здатність до розмноження, вони за тривалого зберігання зернопродуктів і сприятливих умов можуть накопичуватись у значній кількості. Застосовувати  захисні заходи, а саме: біологічні методи; фізико-механічні методи або  хімічні – ваш вибір.

 

Запобіжні заходи  розпочинаються з підготовки зерносховищ до зберігання зерна, або продуктів його переробки. Зерносховища перед завезенням нової партії треба повністю очистити, а при необхідності провести знезараження.

 

Зметені зразки треба перевірити на наявність шкідників, щоб визначитися з відповідною дезінсекцією. Зібране сміття вивезти й знищити (спалити або закопати). Приміщення складів провітрити, просушити, побілити розчином хлорного вапна та провести дезінсекцію.

 

Знезараження порожніх зерносховищ хімічними препаратами - це одночасно профілактичний і винищувальний захід.

Дезінсекцію порожніх складів здійснюють вологим способом, з допомогою фумігації та аерозольною обробкою. Обробку вологим способом рекомендується застосовувати, якщо приміщення заселені нестійкими до інсектоакарицидів шкідниками (кліщі, борошноїди, молі, вогнівки). В зерносховищах, де виявлено довгоносиків та інших небезпечних шкідників, слід провести фумігацію або аерозольну обробку.

 

Обробляти склади перед засипанням зерна треба за температури не нижче 12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. Для дезінсекції порожніх складів вологим способом використовують контактні інсектоакарициди:

- Актеллік 500 ЕС, КЕ 0,5 мл/м²;

- Фуфанон 570, КЕ 0,8 мл/м²;

- інші контактні інсектоакарициди з діючою речовиною піріміфос-метил, циперметрин, малатіон, лямбда-цигалотрин.

Одночасно знезаражують прискладську територію, зерноочисну техніку, інвентар, транспортери, тару. Витрата робочої рідини під час обробки складів становить 200 мл/м². Під час дезінсекції прискладської території норму витрат робочої рідини збільшують удвічі.

Для фумігації герметичних порожніх зерносховищ застосовують:

- Магтоксин - таблетки, пелети (1-3 круглі таблетки або 5-15 пелет на 1м²);

- Фостоксин або Детіа Газ-Екс-Т – круглі таблетки, пелети;

- інші засоби з діючою речовиною фосфід алюмінію, фосфід магнію.

Нагадуємо, що згідно зі ст. 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати», зі ст. 18 Закону України «Про захист рослин» при роботі з фумігантами особи зобов’язані мати при собі допуск (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами й агрохімікатами, та суворо дотримуватись Державних санітарних правил.

Допуск людей і завантаження складських приміщень дозволені після повного провітрювання (дві - п’ять діб).

Якщо фумігаційні роботи виконати не можна (недостатня герметичність складу, відстань від житлових приміщень менша 50 м), тоді застосовують аерозольний спосіб дезінсекції:

- Актеллік 500 ЕС, КЕ 0,04 мл/м³;

- Релдан 22 ЕС, КЕ 0,025 мл/м²;

- інші засоби з діючою речовиною піріміфос-метил, хлорпиріфос-метил.

Завантажувати склади можна після провітрювання протягом доби .

Попри високу ефективність інсектицидів хімічного походження, слід наголосити, що вони небезпечні для людей, тварин і довкілля. До того ж за тривалого застосування препаратів, що містять одну діючу речовину, в шкідників може спостерігатися адаптація та підвищення стійкості до їх дії.

Наталія Костюк

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби