Залучення населення до суспільно корисних робіт під час війни: зміни до Порядку

  • 155

 

Фото без опису       

       Внесено зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Деталізовано порядок взаємодії військового командування та воєнних адміністрацій.

       16 грудня КМУ вніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Про це розповів Тарас Мельничук у своєму Телеграм-каналі. Деталізовано порядок взаємодії військовогокомандування та воєнних адміністрацій щодо прийняття рішень про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт, надано військовим адміністраціям більшу самостійність в ініціюванні та прийнятті таких рішень, а також у визначенні видів суспільно корисних робіт, виконання яких необхідне на відповідній території або місцевості. Знято деякі заборони та обмеження щодо виконання суспільно корисних робіт в районах ведення бойових дій.

        Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо функціонування установ виконання покарань та установ попереднього ув’язнення в умовах воєнного стану». Законопроект спрямований на удосконалення окремих норм, що регламентують механізм реалізації прав засуджених та осіб, узятих під варту, а також порядок та умови їх тримання в установах виконання покарань і установах попереднього увʼязнення, зокрема, в умовах воєнного стану. Передбачено можливість створення у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби на період дії воєнного стану в Україні і у відбудовний період секторів максимального рівня безпеки для відбування покарання чоловіками, засудженими до довічного позбавлення волі, а також врегулювання питання перебування у таборах для тримання військовополонених, засуджених до позбавлення волі на певний строк або довічного позбавлення волі. Також встановлено можливість створення у виправних колоніях секторів для відбування покарання засудженими неповнолітніми за умови забезпечення їх ізоляцїї від засуджених повнолітніх тощо. 

        Внесено зміни до постанови КМУ від 19.04.2022 N 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України». Врегульовано питання використання державними органами коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України «United24», в частині можливості державними органами приймати рішення про укладання договорів на закупівлю товарів вітчизняного виробництва, які було заключено на виконання постанови КМУ від 19.04.2022 N 472 на строк не більше 12 місяців.

        Внесено зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій. Зазначені зміни спрямовані на приведення критеріїв у відповідність із нормами ЗУ «Про критичну інфраструктуру» щодо забезпечення захисту обʼєктів критичної інфраструктури відповідно до рівня хї важливості, а також уточнюють порядок визначення ступеня ризику субʼєкта господарювання.
 
        Внесено зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану.  Деталізовано  порядок  взаємодії військового  командування та воєнних адміністрацій

щодо прийняття рішень про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт, надано військовим адміністраціям більшу самостійність в ініціюванні та прийнятті таких рішень, а також у визначенні видів суспільно корисних робіт, виконання яких необхідне на відповідній території або місцевості. Знято деякі заборони та обмеження щодо виконання суспільно корисних робіт в районах ведення бойових дій.
 
         Внесено зміни до Положення про Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема». Створено умови та механізми для підвищення якості та доступності адміністративних та інших публічних послуг у сфері охорони навколишнього природного середовища, ефективності використання природних ресурсів, високого рівня інформованості заінтересованих сторін щодо стану навколишнього природного середовища, впровадження механізму електронного урядування, забезпечення прозорості в діяльності органів виконавчої влади, узагальнення та систематизації інформації щодо стану довкілля, якою володіють органи державної влади на різних рівнях, та узгодження позицій при прийнятті рішень, а також активізації участі громадськості у прийнятті управлінських рішень.