Увага! Розпочинаємо громадське обговорення щодо перейменування вулиць у населених пунктах громади!

  • 444

 

Фото без опису

Відповідно до розпорядження Герцаївського міського голови від 26.12.2022 року № 154 – р «Про проведення  громадського обговорення та громадських слухань щодо перейменування вулиць на території Герцаївської міської територіальної громади» проводяться громадські обговорення щодо перейменування назв вулиць та провулків на території Герцаївської територіальної громади.

Герцаївська міська рада пропонує мешканцям м. Герца, с. Байраки та   с. Петрашівка долучитися до громадського обговорення з питання перейменування вулиць та провулків на території відповідних населених пунктів.

Громадське обговорення проводиться відповідно до Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989.

Організатор громадського обговорення – комісія з упорядкування найменувань (перейменувань) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території Герцаївської територіальної громади.

Строк проведення заходів з громадського обговорення: 2 (два) місяці з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення на офіційному сайті міської ради.

Участь у громадському обговоренні можуть брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, що не є юридичними особами.

Зауваження та пропозиції (з відповідним обґрунтуванням) подаються у письмовій формі або надсилаються електронною поштою із зазначенням найменування (юр. особи), прізвища, імені, по батькові (фіз. особи) та адреси, номеру контактного телефону, діючої та пропонованої нової назви вулиці, обґрунтування нової назви. Окрім цього, опитування думки громадськості відбувається і в онлайн форматі шляхом заповнення Google форми.

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

У разі внесення пропозиції щодо присвоєння вулиці чи провулку імені фізичної особи, ювілейної та святкової дати, назви і дати історичної події, до пропозиції необхідно додати коротке обґрунтування та інформаційну довідку про фізичну особу, ім’я якої пропонується присвоїти, ювілейну, святкову чи історичну дату або назву історичної події, назву якої пропонується присвоїти.

У разі, якщо у фізичної особи, ім’я якої пропонується присвоїти вулиці чи провулку, є родичі (діти, вдова, вдівець, а якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри), необхідно також отримати їх письмову згоду на присвоєння імені.

Зауваження та пропозиції (з відповідним обґрунтуванням) можна подати протягом 60 календарних днів з моменту оприлюднення цього повідомлення:

Адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: gertsa_arhitect@ukr.net, контактні телефони 0507169903.

Особа, визначена відповідальною за проведення громадського обговорення Олена Василівна Анкуца – начальник відділу містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства та благоустрою міської ради, секретар комісії з упорядкування найменувань (перейменувань) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території Герцаївської територіальної громади

 Результати громадського обговорення будуть оприлюднені на офіційному сайті міської ради  протягом 14 днів після закінчення строку подання пропозицій (зауважень).

 

№ п/п

Назва вулиці, яку пропонується перейменувати

Запропонована назва вулиці з обґрунтуванням

місто Герца

1.

вул. Ломоносова

1) вул. Соборна

Назву вулиці присвячено Дню Соборності України, який відзначають щороку 22 січня, в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в 1919 році.

  Також, вулиця «виходить» до будівлі – Спиридонівської церкви. Споруда початку 19 століття  знаходиться у центрі міста, є об'єктом культурної спадщини що входить до переліку пам’яток містобудування і архітектури національного значення України.

2) вул. Кобилянської Ольги

Кобилянська Ольга Юліанівна (27листопада 1863Гурагумора

 — 21березня1942Чернівці)  –  видатна особистість Буковини, українська письменниця демократичного спрямування.  Рання учасниця жіночого руху на Буковині, приятелька Лесі Українки. Авторка повістей та оповідань, найчастіше присвячених зображенню українського жіноцтва на межі століть, а також — становищу тогочасного буковинського села.

У своїх творах письменниця порушувала питання емансипації, обстоювала право на працю, людську гідність, духовне багатство людини, працьовитість, чесність селян, любов до землі і пошани до людини.

2.

вул. 30 років Перемоги

1) вул. Європейська

 Наявність вулиці Європейської підкреслить євроатлантичний рух України та вказуватиме на допомогу, яку надають європейське суспільство українцям у зв’язку з воєнною агресією РФ.

За умови прийняття цієї пропозиції вулиця Європейська стане однією із центральних вулиць міста.

 

2) вул. Буковинська

Буковина тісно пов’язана з Герцаївським краєм – історично, економічно та культурно. Це унікальний та мальовничий край, з яким в Україні асоціюють та пов'язують Чернівецьку область до складу якої входить і наша територіальна громада. 

Наявність вулиці вказуватиме на шану та любов до цієї колоритної історико-географічної зони України.

3.

пров. 30 років Перемоги

1) пров. Затишний

За територіальним розташуванням. Даний провулок невеликий та розташований у затишному місці міста Герца між територією дитячого садка «Теремок» та Парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення «Герцаївський».

2) пров. Тихий

За територіальним розташуванням. Асоціативний ряд до слова «тихий» - «затишний», «спокійний».

4.

вул. Гастело

1) вул. Героїв України

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну звання Герой України (найвищий ступінь відзнаки в Україні, що надається громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або видатного трудового досягнення) отримали 182 бійці ЗСУ, половина з них – посмертно.

Наявність вулиці вказуватиме на їхнє вшанування та вічну вдячність всім тим героям, які боронять нашу землю та державу.

2) вул. Північна

За територіальним розташуванням. Вулиця розташована у північній частині міста і є крайньою вулицею у цьому напрямку.

5.

вул. Пролетарська

1) вул. Спортивна (або вул. Олімпійська)

За близьким територіальним розташуванням до стадіону            м. Герца де активно проводяться спортивні змагання та виховано не одне покоління спортсменів. 

2) вул. Вієру Григорія

Григорій Павлович Вієру (14 лютого 1935в селі Перерита Хотинського повіту, на той час територія Румунії - 18 січня 2009Кишинів) — молдовський поет, класик молдовської літератури.

Свою першу книгу — збірку для дітей «Alarma» («Тривога») — він випустив в 1957 році. Поезія Вієру були видана в 26 збірках. Багато молдовських композиторів надихалися поезією Григорія Вієру («Poftim de intraţi», «Cine crede» та ін.). Григорій Вієру сам є автором мелодій пісень для дітей («Să creşti mare» та ін.), але найбільш результативним було його співробітництво з композитором Юлією Цибульською («Soare, soare», «Clopoţeii», «Stea-stea, logostea», «Ramule-neamule», «Cîntînd cu iubire» та ін.).

6.

вул. Горького

1) вул. Прутська

За територіальним розташуванням. Дана вулиця з’єднується з дорогою державного значення Т-26-06 /Н-03/ Новоселиця-Герца-КПП «Дяківці», що з’єднує дві територіальні громади Новоселицьку та Герцаївську та проходить через річку Прут.

2) вул. Румунська

Герцаївський краї прикордонна з Румунією територія. Край Герца належав до Молдовського князівства, в складі якого 1859 року увійшов до об'єднаного князівства Волощини і Молдови, згодом незалежної румунської держави.

Наша історія тісно пов’язана з історією Румунії. Населення нашої територіальної громади складає 97% румунів. Герцаївська міська рада завжди мала тісні зв’язки та співпрацювала з багатьма повітами Румунії ( Дорохой, Сучава, Ясси, Ботошань).

У ці важки часи для нашої Держави наші друзі з Румунії багато допомогли та допомагають внутришньо-перемішеним особам, які перебувають на території територіальної громади та громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Наявність вулиці вказуватиме на незламний зв'язок між нашими країнами та братами по ту сторону кордону.

7.

вул. Трудова

1) вул. Національної єдності

Єдність нації - в її різноманітті, в різноманітті всіх її складових елементів: мов, традицій, культур, історичного минулого, національна єдність – це запорука державності України. Саме така «єдність нації» і має стати національною ідеєю молодої української держави. 

3) вул. Серпнева

Назва нагадує про найбільші державні свята, які українці відзначають у серпні.

День Держа́вного пра́пора Украї́ни — державне свято України, присвячене одному з її державних символів — прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня.

День Незале́жності Украї́ни  — державне свято України, яке відзначається щороку  24 серпня  на честь ухвалення Акта проголошення незалежності України та від'єднання від СРСР, що заведено вважати датою відновлення незалежної держави Україна.

8.

вул. Іванова

1) вул. Захисників України

Захисників України – збірна назва людей, які на різних ділянках фронту та суспільного життя боронять України та допомагають захищати її територіальну цілісність та недоторканість. Сотні полеглих бійців за Україну потребують гідного вшанування з боку суспільства й держави.

2) вул. Патріотів

Патріотизм — це любов та відданість Батьківщині, прагнення своїми діями служити її інтересам. Слово прийшло з грецької πατρίς, що означає земля батька, предка. Патріотизм передбачає гордість за матеріальні і духовні досягнення свого народу, своєї Батьківщини, бажання збереження її характерних особливостей, її культурного надбання та захист інтересів своєї громади, народу в цілому.

 

 

 

село Петрашівка

 

вул. Ю. Гагаріна

вул. Куликівська

За територіальним розташуванням. По даній вулиці здійснюється сполучення між населеними пунктами Петрашівка та Куликівкою.

 

село Байраки

 

вул. Ломоносова

вул. Холбана Штефана

Штефан Холбан пан який жив на території села Байраки у ХІІІV столітті. Впродовж свого життя він: у 1818 році збудував церкву; у 1848 році разом з братом добудував дзвіницю, заклав парк, який довгий час був одним із найбільших сільських парків в Україні.

В маєтку сім’ї Холбан на сьогоднішній день розташований медичний заклад. Саме ініціативність сім»ї Холбан і зокрема Штефана стало поштовхом до розвитку та збільшення території          с. Байраки, а також населених пунктів на території колишнього Герцаївського району.