Пам'ятки щодо трудових прав жінок

  • 37

Фото без опису

Раді поділитися з вами пам'ятками щодо трудових прав жінок, які є внутрішньо переміщеними особами (далі — ВПО), розробленими Аналітичним центром Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” за результатами дослідження "Жінки як внутрішньо переміщені особи в умовах війни"

В межах дослідження ми проводили опитування, гендерно-правовий аналіз державної політики та сформулювали практичні поради для урядових та неурядових організацій по роботі з ВПО. Результатом стали рекомендації, спрямовані на вдосконалення підходів до надання допомоги у сферах трудових та сімейних відносин жінкам, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб.

На основі результатів дослідження ми розробили пам’ятки щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, особливостей процедури припинення трудових відносин за власним бажанням ВПО чи за ініціативою роботодавця тощо.

Пам'ятка 1. Працевлаштування

Пам'ятка надає вичерпну інформацію про процедуру прийняття на роботу внутрішньо переміщених осіб відповідно до законодавства. Надається перелік необхідних документів для оформлення трудових відносин, описуються етапи укладення трудового договору, прийняття за сумісництвом та особливості оподаткування. Пам’ятка також включає рекомендації щодо працевлаштування у разі втрати, знищення або пошкодження трудової книжки.

Пам'ятка 2. Припинення трудового договору

Пам'ятка надає інформацію про можливість припинення трудових відносин внутрішньо переміщеними особами за власним бажанням через центр зайнятості або через суд. Описано процедури для різних сценаріїв, включаючи можливість самостійного подання заяви працівником/цею, припинення трудових відносин в разі окупації, та процес розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця внаслідок знищення виробничих потужностей через бойові дії. Пам'ятка також вказує на важливість збереження документальних підтверджень розірвання трудових відносин та можливість оскарження рішення про розірвання трудового договору.