Продовження воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів: опубліковано закони

  • 68
Фото без опису
12 лютого Президент підписав закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації з 14 лютого ще на 90 днів (тобто до 14 травня 2024 року). 13 лютого їх офіційно опубліковано.
        13 лютого 2024 року офіційно опубліковано в "Голосі України" №30(8309):
  • Закон №3564-IX "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" (раніше законопроєкт №10456). Набрав чинності закон з дня опублікування, тобто з 13 лютого 2024 року.
  • Закон №3565-IX "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" (раніше законопроєкт №10457). Закон набере чинності 14 лютого 2024 року.
        Ними передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 05 годин 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 днів.
      Нагадаємо, що воєнний стан - це особливий правовий режим, що запроваджується в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. Він передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.
Як роботодавцям ознайомлювати працівників з наказами під час війни?
       Ознайомлення працівників з наказами, повідомленнями про наступне вивільнення, або іншими документами щодо прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронно-комунікаційних мереж.
      До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці з початку війни надходили безліч запитань з приводу ознайомлення з документами, що стосуються трудових відносин (ознайомлення з наказами щодо надання відпусток, про звільнення, про переведення та ін.). З моменту введення воєнного стану в Україні допускається в сфері трудових відносин використання електронного документообігу.
      Відповідно до статті 7 Закону України Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136, у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.
       Тобто ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями про наступне вивільнення, або іншими документами щодо прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронно-комунікаційних мереж.
      Керівник турбується про це, затвердивши відповідні положення про організацію документообігу та повідомивши про це працівників у будь-який зручний спосіб.
      Також повідомляємо, що роботодавець має ознайомити працівника з колективним договором до прийому на роботу і повідомляти працівників у разі внесення змін до нього. Варто пам’ятати про прописані законодавчо положення по запобіганню дискримінації працівників – незаконна відмова в прийнятті на роботу є грубим порушенням законодавства про працю. Роботодавець на вимогу претендента на вакансію зобов’язаний письмово повідомити про причину відмови.