Українські жінки у війську

  • 35

Фото без опису

З початком військової агресії Росії у 2014 році та повномасштабної війни у 2022 році громадяни України консолідували свої зусилля та продемонстрували дивовижну єдність у захисті своєї країни.

Тисячі людей пішли добровольцями до лав Збройних Сил, і українські жінки не стали винятком. Вони взяли до рук зброю, щоб боротися за незалежність своєї країни та особисту свободу. З роками їхня кількість у лавах ЗСУ лише зростала, спектр їхніх посад ставав дедалі різноманітнішим, і навіть уніформа та захисна амуніція для жінок зазнала стрімкої трансформації.

В Україні немає обов'язкового військового призову для жінок (однак ті, хто має медичну освіту, повинні зареєструватися в місцевих призовних пунктах). Тому всі жінки в лавах українських захисників приєдналися до них добровільно.

Після початку війни Росії в Україні у 2014 році у Збройних силах України налічувалося майже 50 000 жінок, 16 500 з яких безпосередньо проходили військову службу. Після початку повномасштабного вторгнення ця кількість зросла на 40%.

Станом на січень 2024 року кількість жінок вже налічувала 7,3% особового складу Збройних Сил України: у ЗСУ служать понад 62 тисячі жінок, 45,5 тисячі з них обіймають військові посади.

У Збройних силах України служать понад 7 000 жінок-офіцерів, майже 12 000 військовослужбовиць сержантського корпусу, 23 000 солдатів-жінок та 1 300 курсантів-жінок. Понад 5 000 жінок обіймають керівні посади в українській армії, а понад 13 000 отримали статус учасника бойових дій.

Наразі понад 4 000 жінок беруть участь у бойових діях.

За останні кілька років в Україні відбулися значні зміни на шляху до гендерної рівності у збройних силах. За даними Міністерства оборони України, країна зняла офіційні обмеження на доступ жінок до всіх посад у збройних силах.

Так, якщо раніше українські жінки переважно служили медиками, зв'язківцями, бухгалтерами, діловодами та кухарями, то тепер жінки нарівні з чоловіками можуть бути водіями, гранатометниками, командирами БМП, заступниками командирів розвідувальних груп, кулеметниками та снайперами.

З 2019 року жінкам також дозволено вступати до військових ліцеїв. Жінки, які хочуть отримати професію та обіймати високі посади у збройних силах, мають доступ до всіх рівнів військової освіти.

Багато жінок вже обіймають керівні посади у Збройних Силах. Наприклад, у 2021 році Тетяна Остащенко була призначена командувачем Медичних сил ЗСУ і стала першою жінкою, яка отримала звання бригадного генерала в українській армії.

Зростання кількості жінок у Збройних силах відповідає тісній співпраці та обміну досвідом України з країнами НАТО, де жінки становлять значну частину військовослужбовців.

За даними Європейської організації військових асоціацій та профспілок, станом на 2023 рік жінки становили 9% у Збройних силах Бельгії. У Збройних силах Болгарії жінки становлять 17%. У Данії - 17%, а в Німеччині - 13%.

У 2021 році жінки становили 17,3% військовослужбовців строкової служби в армії США та 21,4% у Національній гвардії.

У сучасній українській армії жінки стоять пліч-о-пліч зі своїми братами по зброї. Однак обладнання, форма та амуніція не завжди були розроблені з урахуванням їхніх потреб та особливостей тіла. В умовах триваючого повномасштабного вторгнення Росії українці активно працюють над тим, щоб змінити цю ситуацію та покращити умови для жінок, які захищають країну на фронті.

Так, наприкінці 2023 року Міністерство оборони України затвердило перший бронежилет, адаптований до жіночої анатомії. Його конструктивні особливості включають вигнуту бронепластину, звужені плечі та розширений низ. Крім того, цей бронежилет легший за традиційні чоловічі моделі - від 10,5 кілограмів, залежно від розміру та конфігурації.

Міністерство оборони також затвердило нові зразки жіночої спідньої білизни для військовослужбовців на 2023 рік. Вона вже пройшла випробування у Збройних Силах на функціональність, надійність, якість та комфорт.

На початку 2024 року Збройні сили України розпочали видачу жіночої військової форми, хоча до цього потреба в ній задовольнялася приватними ініціативами та компаніями. Нова форма була розроблена ЗСУ у співпраці з громадськими організаціями та українськими виробниками для забезпечення комфорту жінок-військовослужбовців, які виконують бойові завдання в польових умовах та в пунктах постійної дислокації.

Незважаючи на будь-які труднощі, українські жінки добровільно та активно захищають країну, беруть участь у звільненні тимчасово окупованих територій, служать у розвідці, надають медичну допомогу, керують безпілотниками та багато іншого.