Відділ з питань соціального захисту та допомоги населенню Герцаївської міської ради доводить до відома мешканців громади про зміни у забезпеченні осіб технічними та іншими засобами реабілітації

  • 631

Фото без опису

Повідомляємо, що з 1 червня 2021 набрав чинності оновлений Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 (в редакції постанови КМУ від 14.04.2021 № 362).

Відповідно до нового Порядку на безоплатне отримання технічних та інших засобів реабілітації (далі-ТЗР) мають право:

  • Особи з інвалідністю;

  • Діти з інвалідністю;

  • Учасники АТО;

  • Особи похилого віку;

  • Жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз;

  • Діти з порушеннями опорно-рухового апарату (діти віком до 18 років);

  • Особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист”.

З 1 червня 2021 функція  формування направлень та договорів на  забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації передана Фонду соціального захисту інвалідів.

З метою забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації особа з інвалідністю, законний представник дитини з інвалідністю чи інші категорії населення проходять наступні кроки:

 

Крок 1. Особа подає заяву про забезпечення ТЗР з повним пакетом документів:

– до Відділ з питань соціального захисту та допомоги населенню Герцаївської місько (Відділ СЗДН)ї;

– або до ОСЗН (орган соціального захисту населення);

– або через електронний кабінет особи з інвалідністю (далі – електронний кабінет).

Крок 2. Особу ознайомлюють в ОСЗН / Відділ СЗДН, а в електронному кабінеті можна ознайомитись особисто з:

 

Крок 3. Після подання заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) та документів сформована електронна особова справа опрацьовується протягом трьох робочих днів територіальними відділеннями Фонду соціального захисту інвалідів.

У разі коли до заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) додані не всі документи, територіальне відділення Фонду повідомляє протягом трьох робочих днів особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законним представникам через орган соціального захисту населення (або Відділ СЗДН), засоби телекомунікаційного зв’язку (зазначені у заяві про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) або через електронний кабінет особи, або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг про необхідність подання відсутніх документів.

Крок  4. Особа звертається до підприємства, вибраного в кроці 2, із заявою про намір забезпечення особисто або через електронний кабінет.

 Крок 5. У разі бажання особа має право змінити обране раніше підприємство на інше протягом 14 календарних днів з моменту звернення до підприємства.

Крок 6. На підприємстві особі підбирають ТЗР та формують замовлення для індивідуального засобу реабілітації / анкету для серійного засобу реабілітації. Особа перевіряє та підписує замовлення / анкету.

Крок 7. Особа підписує замовлення / анкету (повторно) та акт приймання-передачі робіт після примірки готового індивідуального засобу реабілітації, якщо він підійшов.

Крок 8. Особа отримує ТЗР, настанову щодо його експлуатації та талон на гарантійний ремонт.

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації в порядку черговості.

Першочергово забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації та отримують компенсацію діти з інвалідністю, наступними – учасники антитерористичної операції, жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії, з порушеннями розвитку молочних залоз, особи з інвалідністю у разі первинного забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

У разі виникнення питань більш детальну інформацію можна отримати за телефоном 4-16-35 або за адресою: м.Герца, вул. шт. Великого, 4 каб. №1 та №2.