АЗОВ ПРОТИ ФЕЙКІВ: викриття найгучнішої брехні російської пропаганди

  • 60

Фото без опису

Певно, всі чули про бригаду "Азов". Вона була створена майже 10 років тому, і весь цей час об'єднує патріотів, які захищають Україну від російської військової агресії на найскладніших ділянках фронту. Від звільнення Маріуполя у 2014 році до повторної оборони міста у 2022 році та участі у багатьох інших боях, бригада зробила величезний внесок у розвиток Збройних Сил України та обороноздатність країни.

Однак, це ще не все, що ви могли чули про бригаду "Азов". Протягом багатьох років Росія використовує свою пропаганду для поширення фейків про діяльність "Азову" по всьому світу, дискредитуючи організацію. Нижче наведено список найвідоміших фейків про бригаду, які Росія продовжує поширювати, незважаючи на те, що вони були неодноразово спростовані багато років тому.

Міф 1: "Азов" - це воєнізоване формування, непідконтрольне уряду України

У 2014 році "Азов" був створений як добровільне об'єднання патріотів, готових захищати Україну. З моменту створення він був повноцінним батальйоном, який входив до складу Міністерства внутрішніх справ. Через роки "Азов" став бригадою і зараз офіційно є військовою частиною у складі Національної гвардії України, яка підпорядковується наказам Генерального штабу України. За всю історію існування "Азова" немає жодного доведеного випадку непокори або саботажу наказів українського Генштабу з боку азовців.

У 2023 році міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко особисто нагородив бійців "Азову" державними та відомчими нагородами. Шестеро представників "Азову" були удостоєні найвищої державної нагороди - звання Героя України.

Міф 2: "Азов" визнаний у США терористичною організацією.

Азов не внесений до списку терористичних організацій у Сполучених Штатах, і це факт. Азов є підрозділом Національної гвардії України і легітимною частиною української армії.

Делегації, до складу яких входили представники "Азову", здійснили два бізнес-візити до США у 2022 та 2023 роках. Азовці Георгій Купарашвілі, Владислав Жайворонок та Арсеній Федосюк зустрілися з представниками Конгресу та Сенату, найбільших міжнародних правозахисних організацій, аналітичних центрів, американськими військовими ветеранами та журналістами.

Міф 3: Бійці бригади "Азов" поділяють ксенофобські, расистські погляди та використовують нацистську символіку.

За всю історію підрозділу в ньому служили люди різних національностей та віросповідань: грузини, вірмени, євреї, росіяни, білоруси, кримські татари, греки.

Наприклад, грузин Георгій Купарашвілі відіграв ключову роль у створенні "Азову" і прослужив у підрозділі дев'ять років. Купарашвілі брав участь в обороні Маріуполя у 2022 році, був важко поранений і евакуйований звідти гелікоптером.

Під час оборони "Азовсталі" боєць "Азову" Михайло, етнічний грек, звернувся до парламенту Греції з проханням допомогти Україні та захисникам Маріуполя. "Мій дідусь воював у Другій світовій війні проти нацистів. Він був тричі поранений. Я народився в Маріуполі, і я беру участь в обороні міста від російських нацистів. (...) Це мій борг перед моїм містом, мій борг як чоловіка, і я повинен говорити про катастрофічні умови, в яких перебуває Маріуполь", - заявив Михайло. Наразі він все ще перебуває в російському полоні.

Символ "Азова", який часто навмисно спотворюється російською пропагандою, завжди мав єдине значення - Національна ідея. Ці два слова скорочують поєднання літер "N" та "І", що зображені на емблемі підрозділу. Національна ідея для бійців "Азову" - це войовнича відданість українському народові та готовність пожертвувати власним здоров'ям і навіть життям заради добробуту та безпеки українців.

Водночас татуювання з рунами, що зустрічаються серед бійців "Азову", відсилають до традицій та естетики воїнів-вікінгів, пов'язаних з такими шанованими якостями, як доблесть, мужність, відвага, безстрашність та готовність померти в бою. Окрім татуювань з рунами, військові часто роблять собі позивні, що відсилають до скандинавської міфології: імена богів, героїв, великих воїнів, міфологічних істот або назви скандинавської зброї.

Міф 4: Бійці бригади "Азов" мають антисемітські погляди.

Від початку існування підрозділу "Азов" у його лавах служили етнічні євреї. Одним з найвідоміших бійців "Азову" єврейського походження є Руслан Сербов з позивним "Давид", що є прямим відсиланням до постаті біблійного царя Юдеї та Ізраїлю. "Давид" відвідав Ізраїль у листопаді 2022 року для проходження реабілітації після ампутації ноги внаслідок поранення, отриманого в боях за Маріуполь.

У Давида також є брат, Артур "Ара" Сербов, який брав участь у бойових діях на сході України з 2014 по 2018 рік. У лютому 2022 року він знову повернувся воювати за Україну та приєднався до "Азову". У листопаді 2023 року Артур був важко поранений.

Інший приклад - ізраїльський бізнесмен і філантроп Леонід Невзлін, який публічно підтримує "Азов" і фінансово допомагає підрозділу.

Ще в 2016 році В'ячеслав Ліхачов, відомий політолог єврейського походження, дослідник ідеології та діяльності сучасних ультраправих рухів в Росії та Україні, заявив: "Слід чітко розуміти: ніякого "неонацистського українського ополчення" зараз не існує. "Азов" - це регулярний військовий підрозділ, підпорядкований Міністерству внутрішніх справ України. Це не іррегулярний підрозділ і не політичне угрупування. Його командири і бійці індивідуально можуть мати особисті політичні погляди, але як збройний підрозділ "Азов" входить до системи сил оборони України".

Міф про антисемітські погляди пов'язаний із ширшим російським неправдивим наративом про неонацистів в Україні: "денацифікація" навіть використовувалася Росією у спробах виправдати повномасштабне вторгнення на початку 2022 року. Це твердження не знайшло ані суттєвих доказів, ані підтримки з боку країн світу.

Міф 5: З 2014 року бійці бригади "Азов" переслідують російськомовне цивільне населення на тимчасово окупованих територіях.

Тімоті Снайдер, американський історик, професор Єльського університету, який спеціалізується на історії Східної Європи, зокрема України та Росії, зазначив: "Українська мова пережила кілька століть справжніх утисків, коли Російська імперія забороняла не лише видання книг нею, а й використання української мови як у школі, так і в суспільному житті. Крім того, російська мова залишалася привілейованою і в Російській імперії, і в СРСР. Саме тому багато українців протягом кількох поколінь зрусифікувалися".

Незважаючи на таке історичне підґрунтя, Росія використовувала міф про "захист прав російськомовного населення України" як під час військового вторгнення у 2014 році, так і під час розв'язання повномасштабної війни у 2022 році. Він часто поєднується з наративом російської пропаганди про те, що західна частина України ворогує зі східною. Російські та проросійські ЗМІ не втрачають нагоди спекулювати на цій темі.

Роками російська пропаганда активно поширювала фейки не лише про бригаду "Азов", а й про Збройні сили України та українців загалом.

Багато наративів, на кшталт необхідності "денацифікації" чи "захисту російськомовного населення", створювалися роками. Вони не допомогли Росії "виправдати" повномасштабне вторгнення або приховати свої воєнні злочини в Україні - але багато з них все ще існують. Поряд зі звичайними озброєннями Росія активно використовує пропаганду для досягнення своїх цілей. І це вже достатня причина, щоб з обережністю оцінювати кожну заяву і факт на цю тему та перевіряти офіційні джерела.