Сплата МПЗ: Буковинські податківці нагадують власникам земельних паїв про погашення податкових боргів

  • 7

Фото без опису

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк розповідає, на початок жовтня 63846 буковинців не сплатили мінімальне  податкове зобов’язання за землі сільськогосподарського призначення. Сума податкового боргу з даного платежу перевищує 69,7 млн грн.

За словами посадовця поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ)було введено Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь.

Платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.11 п. 162.1 ст. 162 Кодексу).

Також Микола Васильович зазначає, що у разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування (при оформленні таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства) МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному Кодексом.

Тобто, для фізичних осіб, які відповідно до норм Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України та Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161 «Про оренду землі» оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається. У такому випадку МПЗ за такі землі сплачує орендар.

МПЗ сплачується згідно сум визначених у податковому повідомлені-рішенні.

У разі неотримання повідомлення чи незгоди із нарахованою сумою річного податкового зобов’язання податку такий платник податку має право у порядку, встановленому ст. 42 Кодексу, впродовж 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:

земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі;

суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції;

суми сплачених податків, зборів, платежів.

Також платник самостійно може переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом на сервісі ДПС України «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за електронним посиланням http://cabinet.tax.gov.ua або на вебпорталі ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням КЕП (кваліфікований електронний підпис). Також, про стан розрахунків з бюджетом можна дізнатися через мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС. Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!

Щоб здобути Перемогу країні потрібні фінанси – погашайте податкові борги!