За паління сухої трави можуть притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальностi

  • 1015

            Зважаючи на нетипову теплу для зими погоду, значна частина пожеж, які виникли на території області припала на суху траву. Впродовж вихідних на території Чернівецької області було ліквідовано 14 пожеж на відкритій території.

           Так 24 лютого на території Герцаївського району було ліквідовано 3 пожежі внаслідок спалювання  сухої трави, в результаті яких було знищено суху рослинність на площі більше 8,5 га. Дані наслідки трапляються із-за байдужості та недотримання елементарних правил пожежної безпеки населенням, що може призвести до значних матеріальних втрат та людських жертв.

            Не зважаючи на негативні наслідки дій полум’я мешканці нашого краю продовжують порушувати правила пожежної безпеки спалюючи сміття, суху рослинність та дерев’яні гілки на небезпечній відстані до будівель та на  відкритих теритоіях  населенних пунктів.

Дані проступки містять адміністративну та кримінальну відповідальність, а саме:

  • відповідальність за порушення зазначених норм чинного законодавства визначена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме “випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням такого дозволу тягне за собою накладення штрафу на винних осіб: на громадян від 10 (170 грн.) до 20 (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб від 50 (850 грн.) до 70 (1190 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 (340 грн.) до 40 (680 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 (1190 грн.) до 100 (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
  • ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років» .

Керівництво Герцаївськго РС Управління ДСНС України у Чернівецькій області звертається до мешканців краю з проханням дотримуватися основних правил пожежної безпеки і тим самим уберегти себе та своїх рідних від негативних наслідків.