КОНКУРС ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ «СМАРАГДОВА ЛІРА»

  • 633

 

    У квітні 2021 року – жовтні 2021 року проводиться щорічний конкурс Державної прикордонної служби України «Смарагдова ліра». 

   Основною метою цьогорічного конкурсу Державної прикордонної служби України «Смарагдова ліра» є утвердження захисту та розбудови незалежної України та пропагування територіальної цілісності нашої Батьківщини, вшанування героїчної звитяги воїнів-прикордонників – учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

    Премія "Смарагдова ліра" символізує собою творчу вдачу, великий успіх твору автора у читачів, глядачів та слухачів.

    Премія присуджується авторам за створення значних художніх творів у різних жанрах літератури і мистецтва, опублікованих у засобах масової інформації або виданих окремо, у тому числі на магнітних носіях, переданих по радіо і телебаченню, що талановито висвітлюють життя, духовний світ і високу мораль прикордонників.

Вручається лауреатам щорічно, напередодні "Дня прикордонника" за наступними номінаціями:

- "Художня література" - проза, поезія, драматургія, літературна критика, нарис, публіцистика і історичні дослідження;

- "Музика" - професійна пісня, авторська пісня - відзначаються автор тексту, музики і виконавець (три премії);

- "Образотворче мистецтво" - (дві премії): живопис і графіка; скульптура,  оздоблювальні та монументальні роботи;

- "Журналістика" за цикли передач та матеріалів на прикордонну тематику, які користуються великою популярністю (дві премії):

- на радіо і телебаченні;

- у друкованих та електронних засобах масової інформації;

- "Культурно-шефська робота" (за сприяння у виданні книг, аудіо - та відео-програм, увічнення пам'яті героїв-прикордонників, значний особистий вклад у військово-патріотичне та естетичне виховання прикордонників);

- “Кіно” – режисерська та акторська робота в кіно;

- “Театр” – режисерська та авторська робота в театрі;

- “Хореографія” - хореографічно-постановочна робота, індивідуальна виконавська майстерність артиста балету.

    Дипломом та відзнакою учасника конкурсу “Смарагдова ліра” нагороджуються автори творів літератури і мистецтва про прикордонників за значні досягнення та високий художній рівень творів, представлених на здобуття премії.

   Висунення творів на здобуття премії здійснюється відділами виховної роботи напрямів та частин центрального підпорядкування, творчими спілками, видавництвами, редакціями українських газет і журналів, а також іншими творчими та громадськими організаціями.

    В Комісію з премії Держкомкордону України "Смарагдова ліра" (далі - комісія) за кращі твори літератури і мистецтва про прикордонників подаються: рішення про висунення кандидатів на присудження премії, короткі творчі характеристики кандидатів, опубліковані, записані твори в трьох екземплярах. Твори монументального і образотворчого мистецтва, а також оздоблювальні роботи представляються в трьох фотографіях.

    Рішення про висунення представлених на конкурс творів на премію приймають журі з кожної номінації, які створюються управлінням виховної роботи і затверджуються наказом Голови Державної прикордонної служби України. Керівники журі за номінаціями входять до складу Комісії.

    У випадку висунення кого-небудь із членів комісії у якості кандидата на здобуття премії, його членство у ній припиняється.

    Висновок Комісії про присудження премії затверджується рішенням колегії Державної прикордонної служби України. У разі представлення значних художніх творів у одній номінації різними авторами або авторським колективом звання Лауреата премії може бути присуджене декільком авторам.  Лауреатам премії Державної прикордонної служби "Смарагдова ліра" вручаються знаки і дипломи встановленого зразка, а також грошова винагорода у розмірі 1000 гривень за рахунок позабюджетних коштів.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар