Новини та роз'яснення податкового законодавства від ДПС Буковини

  • 261

ДПС Буковини: За наслідками податкового аудиту бюджет додатково отримав майже 26,0 млн грн податків та штрафів

Про це інформує заступниця начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

За її словами впродовж січня – липня 2021 року дотримуючись вимог «карантинних законів» податкові аудитори провели 372 перевірки (20 планових, 139 позапланових та 213 фактичних перевірок).

За підсумками перевірок донараховано 13,7 млн грн узгоджених податкових зобов’язань.

Також у ході перевірок зменшено від’ємне значення об’єкту оподаткування з податку на прибуток на 12,3 млн грн та 0,3 млн. грн. залишків від'ємного значення ПДВ, які включаються до податкового кредиту, що позитивно вплине на сплату поточних платежів при декларуванні податкових зобов’язань платниками податків в наступних звітних періодах.

 Із донарахованих сум за актами перевірок 2019 року та минулих років забезпечено стягнень (у січні- липні 2021 року) до бюджетів усіх рівнів майже 26,0 млн грн, що перевищує аналогічний показник 2020 року на 16,0 млн грн.

«Всього було охоплено документальними перевірками 0,6% від кількості зареєстрованих платників, а результати підтверджують, що  ризики визначені правильно і перевірці підлягали лише ті,  які свідомо не сплачували або сплачували не в повному обсязі платежі до бюджету, використовуючи схеми мінімізації або ухилення від оподаткування наголошує Наталія Василівна.

Також посадовиця відзначає, що інформація про визначені ризики є відкритою і бізнес може їх бачити. Загалом визначено 139 критеріїв ризиковості, з яких 94 – автоматизовано.

 

Реєстрація податкової накладної в ЄРПН у святковий чи вихідний день

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, операційний день триває в робочі дні з 8 години 00 хвилин до 20 години 00 хвилин.

Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків.

Слід знати, якщо граничні строки реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

Отже, якщо граничні строки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

Зазначена норма передбачена п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246.

 

Податкова служба створила інтерактивну Податкову карту України

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує про те, що Державна податкова служба України на практиці реалізує принцип прозорості та відкритості своєї діяльності.

ДПС за сприяння Апарату Ради національної безпеки і оборони України впроваджує Інтерактивну податкову карту України.

Інтерактивна податкова карта України дає змогу в онлайн режимі у будь-який час без звернення до органів ДПС отримувати актуальну податкову інформацію щодо агрегованих показників в частині сплачених сум податкових платежів, нарахованих податкових зобов’язань, сум податкового боргу, надміру сплачених сум та суми платежів, які сплачені та будуть нараховані у наступних періодах.

Інформація надається по Україні та у розрізі:

регіонів; територіальних громад; видів економічної діяльності; податків; видів бюджетів; систем оподаткування; за організаційно-правовими формами; типом платника (фізичні та юридичні особи); статусом платника (великий, середній, малий бізнес та неприбуткові бюджетні установи).

Наступним етапом заплановано реалізувати можливість відображення графіків, показників на звітну дату в порівнянні з попереднім періодом, створення паспортів територіальних громад.

Податкова карта вже доступна користувачам на вебпорталі ДПС та у відкритій частині Електронного кабінету,  а також за посиланням: https://map.tax.gov.ua.

Інтерактивна податкова карта України працює у тестовому режимі.

 

Запитання від платника: Чи застосовується пільга з податку на нерухоме майно, якщо у громадянина два об’єкти житлової нерухомості?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, підпунктом 266.4.1. п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України визначено, що база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Також, сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Водночас, п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ встановлено, що пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Порядок обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначений п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ.

Отже, при обчисленні податку з декількох об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, до об’єкта оподаткування, що використовується з метою одержання доходів, пільги, передбачені п. 266.4 ст. 266 ПКУ, не застосовуються.

ДПС Буковини роз'яснює: сільськогосподарському товаровиробнику анульовано реєстрацію платника ЄП четвертої групи – коли він може бути повторно включений до платників ЄП

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, до платників єдиного податку, які відносяться до четвертої групи належать юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

Для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку (далі - ЄП) сільськогосподарські товаровиробники (юридичні особи)  подають не пізніше 20 лютого поточного року документи, перелік яких визначено у п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Податкового кодексу україни (далі - ПКУ).

Реєстрація платника ЄП є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників ЄП за рішенням контролюючого органу у разі:

- подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

- припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

- якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника ЄП четвертої групи становить менш як 75 %;

-   якщо платником ЄП четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 та п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ.

У разі виявлення контролюючим органом під час проведення виїзних документальних перевірок платника ЄП четвертої групи невідповідності вимогам п.п. 4 п. 291.4 та п. 291.5 прим. 1 ст. 291 ПКУ у податковому (звітному) році або у попередніх періодах, такому платнику за такі періоди нараховуються податки та збори, від сплати яких він звільнявся як платник єдиного податку четвертої групи, та штрафні (фінансові) санкції (штрафи), передбачені ПКУ. Такий платник податку зобов’язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення.    

Отже, якщо сільськогосподарському товаровиробнику (юридичній особі) було анульовано за ініціативою контролюючого органу реєстрацію платника ЄП четвертої групи на підставі рішення контролюючого органу, яке надано у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника ЄП, то з 01 січня наступного року сільськогосподарський товаровиробник (юридична особа) може бути повторно включена до четвертої групи платників ЄП, за умови відповідності вимогам п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 ПКУ та подання до контролюючого органу не пізніше 20 лютого податкової звітності, передбаченої п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ.