ПРАВО БЕЗОПЛАТНОЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ГРОМАДЯНАМИ- консультує та роз‘яснює юрист Герцаївської міської ради Олександр ЛИСЕЄНКО

  • 352

Фото без опису

Відповідно до ст. 121 ЗК України Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

?для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

?для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

?для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

?для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

?для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

?і в розмірі земельного паю (частки) – для фермерського господарства.

Для реалізації цього права нижче наведено

покроковий порядок відведення земельної ділянки у власність

??1 крок. Отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки

Для отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність необхідно звернутись з клопотанням (заявою) до місцевої ОТГ (об’єднаної територіальної громади), на території якої розташована земельна ділянка.

У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

При цьому, до клопотання необхідно також додати:

• графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;

• погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

• копію паспорту;

• Довідка про користування ділянкою (З органу місцевого самоврядування, якщо ділянка у Вас в користуванні);

• Документи що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці (у разі наявності на земельній ділянці будівель, споруд).

•У разі формування земельної ділянки чи зміни цільового призначення земельної ділянки для потреб, пов’язаних із забудовою, до проекту додається витяг із відповідної містобудівної документації

??2 крок. Виготовлення проекту відведення земельної ділянки

Після отримання рішення з дозволом на виготовлення проекту відведення земельної ділянки, Вам необхідно звернутись до відповідної землевпорядної організації, в штаті якої працюють сертифіковані інженери-землевпорядники, інженери-геодезисти з метою розробки проекту землеустрою та реєстрації ділянки в Державному земельному кадастрі.

Рекомендуємо дотримуватись порядку погодження місця розташування меж земельної ділянки з власниками (користувачами) сусідніх ділянок. Він полягає в тому, що землевпорядна організація (як правило) повинна оповістити сусідів про дату і час проведення робіт із закріпленням межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Рекомендуємо громадянину, за заявою якого виготовляється проектна документація, проконтролювати цей процес, оскільки недотримання цього порядку може стати причиною довгих суперечок з сусідами в міськраді.

Слід зазначити, що сам по собі документ «акт погодження меж земельної ділянки» не тягне до виникнення, зміни або припинення прав на земельну ділянку, тому не може вплинути на саму процедуру приватизації. Чинне законодавство не обмежує право на приватизацію земельної ділянки в зв'язку з відмовою суміжного землекористувача від підписання акта погодження меж земельних ділянок. Відмова від підписання акта не є перешкодою для завершення процедури приватизації земельної ділянки. Акт погодження меж слід вважати допоміжної стадією в відведенні ділянки у власність або користування.

І навіть, якщо орган місцевого самоврядування не має права вам відмовити в затвердженні документації при відсутності погодження меж із сусідами, це не означає, що ви застраховані від майбутніх межових спорів. Тому з цією стадією уважніше!

??3 крок. Реєстрація земельної ділянки в кадастрі (ДЗК)

Реєстрація земельної ділянки в земельному кадастрі (ДЗК) здійснюється землевпорядною організацією, яка подає органам ДЗК необхідні документи.

В результаті реєстрації земельної ділянки у ДЗК, державний кадастровий реєстратор присвоює земельній ділянці кадастровий номер. Після отримання кадастрового номера формується відповідний витяг із кадастру (ДЗК), який в подальшому буде одним з необхідних документів для реєстрації права власності на земельну ділянку.

??4 крок. Затвердження проекту відведення земельної ділянки

Для затвердження проекту відведення земельної ділянки, необхідно звернутись до тієї ж ОТГ, яка надавала дозвіл на розробку проекту землеустрою та отримати рішення про затвердження проекту землеустрою. Для цього необхідно також додати:

• екземпляр проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

• витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Вказана рада приймає рішення про затвердження проекту.

??5 крок. Реєстрація права власності на земельну ділянку в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

Для реєстрації права на земельну ділянку та отримання витягу про реєстрацію права власності, Вам необхідно звернутись до суб’єктів державної реєстрації (нотаріуси, державні реєстратори). Для реєстрації права власності на земельну ділянку реєстратору нерухомого майна треба подати наступний пакет документів:

• оригінал рішення ради про затвердження проекту землеустрою;

• оригінал витягу з ДЗК про реєстрацію земельної ділянки;

• копія паспорту;

• копія ідентифікаційного номеру;

• квитанції про оплату послуг реєстрації.

В результаті реєстрації, державним реєстратором видається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який підтверджує реєстрацію права власності на земельну ділянку.