У Чернівецькій області до спроможної мережі увійдуть 10 лікарень

  • 141

На початку липня Верховна рада ухвалила законопроект №2347, який запускає наступний етап медичної реформи - формування спроможної мережі лікарень.  

Спроможна мережа будуватиметься за принципом госпітальних округів. Кожна область стане окремим госпітальним округом, який  свою чергу поділятиметься на кластери. В рамках одного госпітального округу лікарні будуть розділені на надкластерні, кластерні та загальні.  

До Чернівецького госпітального округу потрапили 10 лікарень. З них надкластерними будуть визначені 2 медзаклади, ще 3 лікарні стануть кластерними та 5 лікарень - загальними. 

Створення спроможної мережі лікарень дозволить забезпечити українців  якісними медичними послугами, які відповідають міжнародним стандартам та практикам.

Зокрема, реформа передбачає, що  найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі більш складних проблем зі здоров?ям — пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги. 

Як приклад, починаючи з  2023 року, пацієнти з інстультами та інфарктами зможуть отримати лікування виключно у кластерних та надкластерних медичних закладах, в яких розташовуватимуться сучасні кардіо центри. Адже наразі, Україна має невтішну статистику щодо лікування серцево-судинних захворювань. Щороку, через несвоєчасну та неякісно надану медичну допомогу, лише від інсультів помирає 30 000 пацієнтів. . 

Після формування госпітальних округів, пацієнт потраплятиме саме до тієї лікарні, яка відповідає його стану та матиме все необхідне обладнання для діагностики та якісного лікування.