Служба порятунку нагадує, як приборкати вогонь за допомогою вогнегасника!

  • 225

Фото без опису

Служба порятунку нагадує, як приборкати вогонь за допомогою вогнегасника!

Кожна людина може опинитись в ситуації, коли необхідно швидко діяти. Наприклад, виникла пожежа, і  треба негайно викликати рятувальників, а до їх приїзду, якщо є така можливість, скористатися первинними засобами пожежогасіння. Їх застосування зазвичай ефективне на ранній стадії, коли загорання ще не набрало великих площ і вогонь можна приборкати у тих самих межах. Тому так потрібно вміти правильно користуватися первинними засобами пожежогасіння, зокрема вогнегасниками.

           Слід пам'ятати, що вогнегасники бувають різних типів, та найчастіше у різних приміщеннях та авто розташовують вуглекислотні чи порошкові. Вуглекислотні вогнегасники заповнені зрідженим діоксидом вуглецю, ними можна гасити практично будь-які поверхні на невеликій площі. Порошкові вогнегасники використовуються для гасіння раптових спалахів рідких, газоподібних та твердих речовин.

Порядок використання вогнегасника:

  1. Зірвати пломбу та витягнути чеку

  2. Стати до осередку займання з невітряної сторони

  3. Розтруб або шланг вогнегасника направити в осередок пожежі на відстані не менше 1,5 м

  4. Натиснути на важіль (відкрити вентиль) і приступити до гасіння

Під час експлуатації та зберігання апарату заборонено бити по балону, застосовувати вогнегасник, якщо він має виробничий брак або несправності запірного механізму, допускати появу на корпусі пристрою будь-яких пошкоджень, самостійно перезаряджати й розбирати апарат, під час гасіння загорання направляти вогнегасник у бік людей.

Крім того, важливо пам’ятати, що не можна триматися за розтруб вуглекислотного вогнегасника голими руками, оскільки суміш при виході охолоджується до -70 градусів за Цельсієм, не варто гасити вуглекислотним вогнегасником одяг, що зайнявся на людині, оскільки вогнегасна речовина призводить до обморожень оголених ділянок шкіри. Також під час гасіння вогнегасником електропроводки та електроприймачів напруга має бути не більше 1000 В. Після вдалого гасіння пожежі, потрібно провітрити приміщення, щоб підвищена концентрація вуглекислоти не призвела до непритомності.