Новини від Держпраці за 16-22 січня

  • 112

Фото без опису

         Кому з 2023 року слід надавати повідомлення про нещасний випадок на виробництві?

 

         Повідомлення про нещасний випадок за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання надається крім територіального органу Держпраці, ще й у територіальний орган Пенсійного фонду України

Кому з 2023 року слід надавати повідомлення про нещасний випадок на виробництві?

Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби

України з питань праці інформує:

 

          Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затверджений Постановою КМУ від 17.04.2019 р. №337 зазнав суттєвих змін через приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України  з набуттям чинності з 01 січня 2023 року Закон України від 21.09.2022 р. №2620-X «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та затвердження Постанови КМУ від 02.12.2022 р. №1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

         Відтепер Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, який виконує функції з управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві. Всі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування перетворено у  «Територіальні органи Пенсійного фонду України».

        Враховуючи вищевикладене – інформацію про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) тобто Повідомлення про нещасний випадок за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання надається крім територіального органу Держпраці, ще й  у територіальний орган Пенсійного фонду України та інші установи, передбачені Порядком.

         На підприємствах (в установах, організаціях)  при настанні нещасного випадку утворюється комісія з його розслідування та/або гострого професійного захворювання (отруєння), що підлягають спеціальному розслідуванню, до складу комісії крім представника територіального органу Держпраці, ще залучається представник територіального органу Пенсійного фонду України.

         Водночас Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці нагадує! 

         Пенсійний фонд України відтепер виплачуватиме:допомогу по тимчасовій втраті працездатності («лікарняні»); допомогу по вагітності і пологах «декретні»); допомогу на поховання застрахованим особам, в т. ч. потерпілим на виробництві; одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

 

      Інформацію про заяви-розрахунки відтепер можна завантажувати на вебпортал е-послуг     ПФУ. Новий сервіс ПФУ дозволить роботодавцям в автоматичному режимі завантажувати листки непрацездатності, що сформовані в ПЗ ведення бухобліку.

       Новий сервіс ПФУ дозволить роботодавцям в автоматичному режимі завантажувати листки непрацездатності, що сформовані в ПЗ ведення бухобліку

Інформацію про заяви-розрахунки відтепер можна завантажувати на вебпортал е-послуг ПФУНовий сервіс ПФУ дозволить роботодавцям в автоматичному режимі завантажувати листки непрацездатності, що сформовані в програмному забезпеченні ведення бухгалтерського обліку. Більше не доведеться витрачати час на ручне заповнення інформації про лікарняні.

        Структуру файлу для завантаження розміщено на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України в особистому кабінеті страхувальника у розділі «Заява-розрахунок».

 

 

       Як завантажити е-лікарняні з програми бухобліку до заяви-розрахунку на сайт ПФУ? Фахівці ПФУ навели алгоритм завантаження інформації про лікарняні, сформовані в програмному забезпеченні ведення бухгалтерського обліку страхувальника, у заяву-розрахунок на вебпорталі ПФУ.

 

     Фахівці ПФУ навели алгоритм завантаження інформації про лікарняні, сформовані в програмному забезпеченні ведення бухгалтерського обліку страхувальника, у заяву-розрахунок на вебпорталі ПФУ

          ПФУ зазначає, що для спрощення процедури заповнення інформації про лікарняні, в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України реалізована можливість в автоматичному режимі завантажувати листки непрацездатності (ЛН), що сформовані в програмному забезпеченні ведення бухгалтерського обліку страхувальника.

 

                                Змінюється Порядок обчислення середньої зарплати 

      З 1 січня 2023 року змінюється Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

      Передбачається, зокрема, що період призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України визначається як поважна причина і виключається з розрахункового періоду під час обчислення виплат за страхуванням на випадок безробіття, від нещасного випадку на виробництві та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, що дозволяє уникнути зменшення розмірів допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, по безробіттю тощо працівникам, з якими під час військової агресії було призупинено дію трудового договору. Це передбачено постановою КМУ від 2.12.2022 № 1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка набуває чинності з 1.01.2023.

                     Відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану

       Законом від 1.12.2022 № 2822-ІХ «Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану» передбачено, що в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення; кожна зі зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець; частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. 

                                     Щодо порушення прав у сфері праці 

        1 грудня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 2806-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці», який спрямований на захист учасників трудових відносин від різних форм мобінгу на робочому місці і встановлення адміністративної відповідальності за такі дії.

        Зокрема, Кодекс про адміністративні правопорушення доповнено новою статтею 173-5 «Мобінг (цькування)» такого змісту: 

  • Вчинення мобінгу (цькування) - тягне за собою накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 2550 грн.) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.
  • Вчинення такого діяння групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400  – 5100 грн.) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

        Варто зазначити також, що 16 листопада 2022 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці» (реєстр. № 5748).

        Закон визначає мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його ділової репутації у формі: психологічного та економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів е-комунікацій; створення щодо нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

                                                    Робота за сумісництвом

         Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306 скасована постанова від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», а розпорядженням № 1047-р цього ж дня скасований наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

          Визначено, що при укладенні трудового договору про сумісництво необхідно враховувати норму статті 102-1 КЗпП України про те, що сумісництво – це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Тобто при укладенні трудового за сумісництвом працівнику необхідно встановити графік роботи, який є поза робочими часом за основним місцем роботи. 

                                                          Позиція Профспілки

            ЦК Профспілки звернувся до МОН, Уряду та профільного Комітету ВРУ з приводу необхідності відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом у зв’язку зі скасуванням постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» № 245 та звертає увагу, що скасування цього Переліку позбавляє можливості багатьох висококваліфікованих фахівців, серед яких педагогічні, науково-педагогічні працівники, а також працівники відділів та управлінь освіти, інших органів, які переважно є вчителями та викладачами, виконувати зазначені види робіт впродовж основного робочого часу, забезпечуючи налагоджений освітній процес.