Про захист плодових культур від приморозків

  • 206

Фото без опису

Захист плодових культур від приморозків

За прогнозом погоди наприкінці березня та на початку квітня на території області очікується значне похолодання та можливі приморозки.  Вночі температура може понизитись до –2-4 °С. Своєчасне та правильне застосування біостимуляторів дозволить захистити плодові дерева від приморозків.

Застосовуйте наприклад Квантум-АміНоФрост для плодово-ягідних культур в нормі 0,3-0,4 л/100 л води за 1-2 доби (оптимально за 12-24 години) до настання прогнозованого зниження температури повітря, щоб знизити ризик пошкодження квіток.

Біостимулятори рослин вважаються інноваційними агрономічними інструментами, ефективність яких обумовлена синергетичною дією різних біологічно активних речовин. Вони можуть впливати безпосередньо на фізіологічні процеси рослин, покращувати умови живлення або підвищувати стійкість до стресів.

Біостимулятори покращують:

  • ефективність використання поживних речовин;

  • стійкість до абіотичних стресів;

  • якість урожаю;

  • доступність елементів живлення у ґрунті чи у ризосфері.

Протягом свого життєвого циклу рослини постійно піддаються впливу негативних факторів навколишнього середовища. Холодовий стрес є одним з найбільш небезпечних абіотичних стресів, який може суттєво вплинути на ріст і розвиток плодово-ягідних культур та їх урожайність.

Чутливість плодових культур до різких знижень температури безпосередньо залежить від стадії розпускання бруньок - що сильніше розвинулися бруньки, то сильнішими виявляться пошкодження.

У середньому квітки у фазі бутона ушкоджуються за температури –3-4 °С; квітки, що розпустилися, ушкоджуються за температури –2-3 °С; зав'язі плодів ушкоджуються за температури –1-2 °С.

Найчутливішою до весняних заморозків є приймочка маточки, яка може загинути всередині бруньки або після розпускання квітки. Життєздатність маточки визначається за її кольором: світло-зелений колір маточки вказує на те, що вона не пошкоджена, коричневий колір означає, що маточка втратила свою життєздатність і запилення не відбудеться.

За прогнозу погоди з критичними температурами в саду слід провести для плодових культур задимлення, для ягідників і суниці - укриття або для тих і інших - загальний полив.

Ефективним рішенням з метою запобігання негативному впливу весняних заморозків є застосування антистресових продуктів з кріопротекторними властивостями (які містять у своєму складі різні біологічно активні або поверхнево-активні речовини, що підвищують міцність клітинних стінок або сприяють зниженню температури замерзання клітинного соку).

Захисту від холодового стресу та швидкій регенерації рослин після пошкоджень сприяють амінокислотні біостимулятори.

Лінійка біостимуляторів Квантум вирорбництва  НВК Квадрат на основі амінокислот включає високо концентровані добрива, які мають виражену антистресову функцію та комплексні препарати із стимулюючою дією. На початку вегетації для захисту плодових культур від пошкоджень пагонів і листків низькими температурами застосовується комплексний антистресовий препарат Квантум АміНоФрост, який містить кріопротектори, амінокислоти, органічні кислоти, мікроелементи B і Zn. В якості кріопротектора його вносять у нормі 0,3-0,4 л/100 л води за 1-2 доби (оптимально за 12-24 години) до ймовірних приморозків або критичного зниження температури. У разі виникнення загрози нових заморозків препарат вносять повторно. Обприскування проводять за значної ймовірності заморозків, особливо у критичні фази розвитку. Також препарат використовується в якості антистресанта, для прискорення відновлення рослин після дії низьких температур або інших видів стресу впродовж усього вегетаційного періоду.

Основні рекомендації зводяться до застосування Квантум-АміНоФрост  перед настанням прогнозованого зниження температури повітря під час цвітіння, повторно - через 3-4 доби після заморозків.

З метою екстреної допомоги після згубної дії холодового стресу, для швидкого відновлення також використовують амінокислотні препарати. Білкові гідролізати функціонують в якості сигнальних молекул в регуляції захисних реакцій. За рахунок низької молекулярної маси та хелатуючих властивостей амінокислоти починають діяти у момент надходження у рослину. Рослина вибірково, в залежності від потреби, включає отримані амінокислоти в метаболізм та синтезує потрібні білки не витрачаючи додаткової енергії.

Підвищення стійкості до стресів під час вегетації.

Для збереження потенційної врожайності та стимулювання росту плодів, починаючи з фази цвітіння плодових культур застосовується висококонцентрований препарат Квантум АміноМакс. Даний біостимулятор містить широкий спектр амінокислот, збагачений макро- мікроелементами і комплексом біологічно активних речовин для підсилення антистресового ефекту та посилення імунітету рослин з метою подолання стресу, особливо в умовах посухи та високих температур. Його застосування також сприяє росту та розвитку кореневої системи, стимулюванню природного захисту рослин від патогенів, збільшення маси плодів та їх якості.

Механізм дії амінокислот полягає в стимуляції метаболізму вуглецю та азоту, збільшенні їх асиміляції, покращенню фотосинтезу та регуляції ферментної системи. Деякі амінокислоти, наприклад, пролін, має ключове значення для генеративного розвитку та поліпшення фертильності пилку, приймає участь у регуляції водного балансу та підвищує стресостійкість. Інші амінокислоти, що входять до складу біостимулятору Квантум-АміноМакс (аланін, аргінін) безпосередню впливають на покращення стійкості до низьких температур. Синтез захисних ферментів, фенолів та деяких з азотних сполук, включаючи гліцин бетаїн та пролін, сприяє зменшенню руйнуючої дії вільних радикалів, що сприяє зменшенню негативної дії стресу.

Норма витрати для плодових і горіхоплідних культур – 0,1-0,2 л/100 л води, для ягідних 0,2-0,3 л/100 л води.

Для попередження негативного впливу стресу ідеально підходять екстракти морських водоростей.

Квантум-СіАмін  застосовують з фази цвітіння для стимулювання ферментативної та фотосинтетичної активності, подолання стресу, особливо в умовах посухи та високих температур, нівелювання негативної дії фунгіцидів та інсектицидів на плодові рослини. Також, морські водорості сприяють активації природного захисту рослин від патогенів, стимуляції ділення, росту та диференціації клітин рослин, підвищення ефективності внесених добрив, що обумовлює підвищення врожайності.

Рекомендовані норми витрати при позакореневому підживленні для плодових і горіхоплідних культур – 0,1-0,2 л/100 л води, для ягідних 0,2-0,4 л/100 л води.

Отже, вирішальне значення в ефективності біостимуляторів має строк їх застосування по відношенню до настання фактору стресу. У зв’язку з цим можна виділити наступні практичні рішення.

Агрономічні стратегії антистресової дії:

  • Превентивна дія (попередження пошкоджень). Підготовка рослини до стресу, тобто підвищення її загальної стресостійкості, з допомогою якої рослина загартовується та краще протистоїть стресу. Біостимулятори з таким типом дії ефективні при ймовірності заморозків, посухи або високих температур.

  • Регенеруюча дія.  Швидке відновлення, коли пошкодження клітин стресовим фактором вже відбулося. Такі біостимулятори незамінні при механічних пошкодженнях (градобій), значній втраті тургору та хімічному стресі під дією гербіцидів.

Біостимулятори є дієвим інструментом підвищення стресостійкості та стимулювання росту рослин. Розуміння переваг кожного виду продукту та врахування відмінностей механізмів їх впливу, дозволяє звести до мінімуму негативний вплив факторів навколишнього середовища та забезпечити максимальну продуктивність плодових культур.

 

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби.