Шлях отримання субвенції на реконструкцію приміщень Герцаївської ЗОШ I-III ст.

  • 1266

     Під час візиту у Герцаївський район першого заступника голови Чернівецької ОДА –  Ковалюка Б.І.  та заступника голови Чернівецької ОДА – Ісопенко І.Ю.,  який відбувся у січні 2020 року, Герцаївську ЗОШ І-ІІІ ст. було обрано для включення до Урядової програми «Спроможна школа для кращих результатів», що передбачає фінансову підтримку закладів освіти на ремонт будівель шкіл, завершення недобудов, закупівлю обладнання для класів та оновлення навчальних кабінетів, інтер’єрів у коридорах, класах та інших приміщеннях школи.

     Програмою передбачено, що на фінансування проектів можуть претендувати будь-які опорні школи в яких (без урахування їх кількості у філіях) становить не менше 200 учнів, та інші школи, у яких здобувають освіту не менше 350 учнів (підтвердження сайт міністерства освіти і науки України режим доступу https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/spromozhna-shkola-dlya-krashih-rezultativ ).

    Відповідно до листа Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА від 11.02.2020 №  01-31/454 (додається, додаток №1) Герцаївській міській раді необхідно надати відповідний пакет документів для отримання фінансової підтримки на проект «Реконструкція приміщень Герцаївської ЗОШ І-ІІІ ст. на 450 учнів в м. Герца, по вул. Г.Асакі Герцаївського району, Чернівецької області», загальна сума проекту складає 3975,979 тис.грн.

Враховуючи той факт, що у даному навчальному закладі, згідно даних ІСО (інформаційної системи освіти) кількість учнів складає 343, єдиним варіантом залишається - створення опорного закладу. Відповідно міською радою було запропоновано утворення опорного закладу Герцаївської ЗОШ І-ІІІ ст. з філією Могилівська ЗОШ І-ІІ ст. з румунською мовою навчання та без пониження ступенів навчання. Для розгляду даного питання міським головою Василем Скрипкару було видано розпорядження про скликання позачергової сесії міської ради, до порядку денного якої було включено питання під №1  Про створення опорної школи та філій в закладах освіти підпорядкованих Герцаївській міській раді (Доповідає – Павалакі М.М., начальник освіти, молоді та спорту Герцаївської міської ради; Співдоповідь – Андрієску К.К., голова постійної комісії з питань соціального  захисту, охорони здоров’я,  санітарного  нагляду, духовного відродження, освіти, культури, торгівлі та побутового  обслуговування).

         До винесення питання на розгляд сесії міської ради 6.02.2020 року було проведено нараду з директорами та завучами шкіл,  які знаходяться на території громади, в результаті якої було запропоновано створити опорний заклад  на базі Герцаївської ЗОШ І-ІІІ ст. з філією Могилівська ЗОШ І-ІІ ст. з румунською мовою навчання та без пониження ступенів навчання. На даній нараді були присутні також депутати міської ради Ігор Кілару, Михайло Танас, Іван Нікулча, Ганна Аміхалакіоає та інші.

11.02.2020 року проект рішення «Про створення опорної школи та філій в закладах освіти підпорядкованих Герцаївській міській раді» (додається, додаток №2) розглядався на засіданні комісії з питань соціального  захисту, охорони здоров’я,  санітарного  нагляду, духовного відродження, освіти, культури, торгівлі та побутового  обслуговування, головою якої є депутат Корнеліу Андрієску. (Копія протоколу засідання додається, додаток №3).

         12.02.2020 року на засіданні 17 сесії Герцаївської міської ради після обговорення, дане рішення не було прийнято, у  звязку з відсутністю необхідної кількості голосів (14). (Копія протоколу поіменного голосування додається, додаток №4). На даній сесій депутат  Михайло Танас запропонував запросити представника з обласної державної адміністрації для більш детального розяснення питань освітньої реформи, більшість депутатів підтримали дану пропозицію.

        На 14.02.2020 депутати були оповіщені щодо продовження роботи 17 сесії міської ради. Враховуючи прохання депутатів, на сесію була запрошена також заступник голови обласної державної адміністрації Ірина Ісопенко, яка понад півтори години давала розяснення з питань освітньої реформи  та порядку отримання фінансової підтримки (субвенції) для закладів освіти, надала відповіді на питання вчителів, батьків учнів Герцаївської школи,  які прийшли на засідання сесії. Присутніми на зібранні також були голова Герцаївської районної державної адміністрації Лілія Олару, Микола Стратійчук, помічник народного депутата  Георгія Мазурашу. На початок засідання сесії зареєструвалося 13 депутатів (необхідна кількість для початку роботи сесії складає 14 депутатів). (Копія списку реєстрації депутатів додається, додаток №5). При очікуванні інших депутатів, було оголошено  перерву для збору необхідної кількості депутатів. Під час перерви  один депутат прийшов, інші в той час пішли, тому розпочати роботу сесії так і не вдалося в звязку з відсутністю кворуму.

        Враховуючи суспільний резонанс навколо прийняття рішення з даного питання, 18.02.2020 року міським головою Василем Скрипкару було видано розпорядження щодо зняття з порядку денного 17 сесії міської ради двох питань: №1 «Про створення опорної школи та філій в закладах освіти підпорядкованих Герцаївській міській раді» (проект рішення додається, додаток №2), та питання №3 «Про створення опорної школи та філій в закладах освіти підпорядкованих Герцаївській міській раді» (проект рішення додається, додаток №6), яке було включено до порядку денного під час його затвердження   за зверненням девяти депутатів (копія звернення додається, додаток №7). 

      На засіданні робочої групи 18.02.2020 року, яка була скликана міським головою Василем Скрипкару, участь в якій взяли керівники фракцій , депутати Герцаївської міської ради, голова Герцаївської районної державної адміністрації Лілія Олару, голова Герцаївської районної ради Віктор Чукля, староста Лунківського старостинського округу №1 Дмитро Лупу, староста старостинського округу №2 Михайло Маланка, міським головою було оголошено про зняття з порядку денного сесії розгляд даних питань. Також міський голова Василь Скрипкару доніс до присутніх про намір подання проектної заявки з відповідними документами на отримання субвенції, як школа, в якій здобувають освіту не менше 350 учнів.

      На даному засіданні депутат Василь Онофрей повідомив, що в с. Молниця 16.02.2020 року були проведені загальні збори села. Протокол проведення зборів до міської ради не надійшов.

    За результатами роботи робочої групи міським головою оголошено про організацію обговорення мешканцями громади питання, щодо планування розвитку мережі закладів загальної середньої освіти, відповідно до норм освітньої реформи в Україні.

додаток №1

додаток №2

додаток №3

додаток №4

додаток №5

додаток №6

додаток №7

Інші статті

Всі статті