Починаємо польове оцінювання насіннєвих посівів і садивного матеріалу

  • 152

Польове оцінювання насінницьких посівів є основним та невід’ємним заходом сортового контролю в насінництві.

Сортовий контроль - це комплекс заходів із визначення сортових якостей насіння, садивного матеріалу або маточних насаджень багаторічних рослин.

   Визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу шляхом польового оцінювання, ділянкового та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним при його реєстрації. Зокрема, державний сортовий контроль здійснюється шляхом проведення польового оцінювання посівів. Польовому оцінюванню підлягають усі насінницькі посіви сортів і батьківських форм, гібридів сільськогосподарських культур, включених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

   Нагадуємо, що найближчим часом в Україні розпочнеться проведення польового оцінювання сільськогосподарських культур. І насамперед  проведення першого етапу польового оцінювання - попереднє обстеження.

   Проведення польового оцінювання регламентується «Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затвердженим Постановою, а також Методикою проведення польового оцінювання відповідних сільськогосподарських культур. Відповідно до Порядку для проведення польового оцінювання насінницького посіву суб’єкт господарювання повинен подати до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу за встановленою формою.

   Її необхідно подати у такі терміни:

- не пізніше, ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин (для зернових культур це фаза колосіння кукурудзи, соняшнику, ріпаку – 10-15 днів до початку цвітіння).

   До заявки на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу додаються:

- документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);

- копії сертифікатів, виданих на насіння або садивний матеріал попередньої генерації під час послідовного розмноження;

- схема розміщення поля (полів) посіву або насадження з прив’язкою до місцевості;

- для гібридів – інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту (часто вказується у ліцензійній угоді);

- інформація про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який провадить діяльність як незалежний експерт.

   Зазначені документи можуть бути подані особисто або надіслані поштовим відправленням.

   Проведення польового оцінювання посівів або насаджень та отримання сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння і садивного матеріалу дає право суб’єктам господарювання, занесеним до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва реалізовувати насіння і садивний матеріал.

   Обов’язковість проведення сертифікації насіння і садивного матеріалу для введення їх в обіг передбачена статтею 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», а стаття 17 цього ж закону чітко вказує, що використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

   Відділ контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендує суб’єктам господарювання вчасно подати заявки на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу до органу сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву.

 

 

Головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби

в Чернівецькій області                                                                        С.М. Воронін