Мінімальні державні гарантії в оплаті праці

  • 109

Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці інформує!

Відповідно до статті 8 Закону України № 2710-IX «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня 2023 року встановлено розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі 6 700 гривень.

Згідно зі статтею 1 Закону України “Про оплату праці” (далі – ЗУ № 108) заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 3-1 ЗУ № 108 розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Отже, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Також, до мінімальних державних гарантій в оплаті праці належить норми і гарантії в оплаті праці, які передбачені частиною 1 статті 12 ЗУ № 108, а саме:

норми оплати праці (за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо);

гарантії для працівників (оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров’я на легшу нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів тощо);

гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

Водночас, слід зазначити, що нарахування та виплата індексації заробітної плати, яка також є державною мінімальною гарантією в оплаті праці, відповідно до Закону України № 2710-IX «Про Державний бюджет на 2023 рік» з 1 січня 2023 року не проводиться.