Про роботу Герцаївського архівного відділу у 2022 році

  • 144

Фото без опису

Збереження історичної пам'яті та культурної спадщини є надзвичайно важливою задачею, яку на території Герцаївської та Острицької територіальних громад виконує місцевий архівний відділ Чернівецької райдержадміністрації. На сьогодні в архівному відділі зберігається близько 12 тисяч документів, які датуються починаючи з 1948 року.

У 2022 році відділ продовжував свою роботу з організації та збереження архівних документів. За цей час було здійснено значну роботу з опису та зберігання документів, що дозволило зберегти цінну інформацію про минуле нашого регіону. Архівний відділ продовжує працювати над поповненням своїх фондів та поліпшенням методів зберігання та обробки архівної документації, з метою забезпечення доступу до історичних документів та збереження їх для наступних поколінь. Однією з важливих робіт, які були проведені, є оправлення та підшивка документів з паперовою основою. За звітний період було опрацьовано 290 одиниць документів, оптимально розміщено в архівосховищі більше 200 справ, що дозволило зберегти їх у відповідному стані та підготувати до подальшого постійного зберігання.

Наразі архівний відділ веде роботу над цифровим архівом, який дозволить зберігати та зручно використовувати архівну інформацію в електронному вигляді. Також, з метою підвищення ефективності роботи відділу, проводяться заходи з підвищення кваліфікації працівників та модернізації технічного обладнання. Так, для збереження документів в електронному вигляді, створюються електронні версії всіх затверджених та схвалених описів.

З метою задоволення потреб громадян на отримання архівної інформації, виконання заяв та звернень, виконано 189 запитів соціально-правового характеру, з яких 183 були від громадян України та 6 - від установ та організацій. Всі запити були виконані на особистому прийомі та з позитивним результатом. Крім того, надано усні рекомендації звернутися за можливим місцем зберігання архівної інформації у 49 запитах. Таким чином, архівний відділ забезпечує не тільки зберігання документів, а й надає доступ до них для всіх зацікавлених сторін.

В архіві зберігається велика кількість різноманітних документів, які містять цінну інформацію: документи державної та місцевої влади: розпорядження, накази, рішення, звіти, фінансові документи та інші документи, які відображають організацію влади, її рішення та діяльність, а також документи підприємств та установ, що характеризують діяльність організацій.

У звітному періоді архівний відділ забезпечив доступ до таких архівних документів 27 користувачам, зокрема працівникам структурних підрозділів міської та сільської рад, центральної лікарні, інших профільних установ та організацій, а також мешканцям району в загальній кількості 349 одиниць.

Надання методичної та практичної допомоги архівом є важливим елементом підтримки належного діловодства та забезпечення ефективної роботи установ та організацій. Протягом року архівом була проведена значна робота з організації діловодства та архівного зберігання в різних установах та організаціях. З метою належної організації цих процесів було надано методичну та практичну допомогу у розробленні інструкцій з діловодства, номенклатур справ, положень про архівний підрозділ та експертну комісію.