Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні?

  • 82

      Фото без опису 

За КЗпП 1 травня (День праці) та 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) є святковими та неробочими днями в Україні. Відповідно мали би бути вихідні. Та через війну це робочі дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день.

        Нагадаємо, що відповідно до статті 73 КЗпП встановлено, зокрема, такі святкові і неробочі дні:

  • 1 травня (понеділок) – День праці;
  • 9 травня (вівторок) – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

        За старими правилами, ці дні мали би бути неробочими.

        Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 20 травня 2023 року.  У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71 - 73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

        Тож чи дотримуватися старих правил і не працювати 1 та 9 травня, чи, якщо є потреба, вивести людей на роботу у ці дні – кожен керівник підприємства або фізособа-роботодавець вирішують у 2023 році самостійно.

        Зверніть також увагу, що максимальну тривалість робочого тижня під час війни збільшено, і вона становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти до норми робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним).

       

         Щодо роботи банків, то наразі інформації від НБУ немає. Проте велика ймовірність, що всі банки та банківська система 1 та 9 травня (як і в попередні святкові дні) працюватимуть  у звичайному режимі.