Безпечне використання пестицидів в період цвітіння сільськогосподарських культур!

  • 39

Фото без опису

У зв’язку з проведенням весняно-польових робіт  відділ захисту рослин, фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області наголошує на необхідності дотримуватись ЗУ «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» та не порушувати «Державні санітарні правила застосування пестицидів….».

В період весняно-літніх польових робіт дуже поширено використання пестицидів, призначених для боротьби зі шкідниками у сільському і лісовому господарстві, бур’янами і хворобами рослин.

Але, на жаль, поряд з корисною дією пестициди можуть становити небезпеку як для людини, так ї для навколишнього середовища. В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все частіше стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

   Рекомендуємо керівникам агроформувань всіх форм власності: систематично проводити обстеження посівів (насаджень) і тільки в разі виявлення перевищення економічного порогу шкідливості (ЕПШ) шкідників проводити обприскування інсектицидами, включеними в Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Переважно отруєння бджіл спостерігається у весняно-літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння садів,  ріпаку та соняшнику.

 Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння.

Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм мають виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години.  Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика.

Для попередження зносу пестицидів, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3 м/сек (для дрібнокрапельного) і 4 м/сек. (для крупнокрапельного обприскування), при застосуванні аерозолю швидкість вітру не повинна перевищувати 2 м/сек.

         В деяких випадках отруєння бджіл відбувається і при дотриманні правил обробітку, наприклад:

  • оброблювана не квітуча культура знаходиться поруч з квітучими медоносами;
  • знесення пестицидів з обробленої площі на сусідні медоносні угіддя;
  • нерідко отруєння бджіл наступає при споживанні рос із листя або міжвузлів.

Вивезення пасік на період обробок до іншого місця медозбору відбувається на період 5 діб і більше.

Відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому необхідно вказати:

1)точну дату обробки;                                                                    

2)територію і культури;

3) назву препарату;

4)форму і методи застосування;

5) ступінь токсичності і строки ізоляції бджіл.

 Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, може призвести до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.

Дуже важливо, щоб ті, хто має справу з пестицидами, були ознайомлені з їх властивостями та негативною дією, яку вони можуть заподіяти людині. Тому особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі під час виконання роботи допуск, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи.

З 28 червня 2023р. набрала чинності постанова КМУ від 9 травня 2023 року №458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами»

 Для проходження навчань та отримання: свідоцтва, посвідчення про право роботи з пестицидами необхідно звернутися до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

При роботі із засобами захисту рослин необхідно дотримуватися діючих Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»
ДСП 8.8.1.2.001-98, регламентів застосування пестицидів та правил техніки безпеки.

Пам’ятайте, що дотримання правил добросусідства - це надійний шлях побудови дружніх, взаємовигідних відносин між сусідами і водночас захист особистих прав та інтересів кожного з нас.  

Наталія Костюк

управління фітосанітарної безпеки