Оновлено правила надання відпустки при народженні дитини

  • 28

Фото без опису

Держава зробила крок назустріч тим, хто поєднує роботу із сімейними обов’язками. Уряд України оновив правила отримання відпустки при народженні дитини. З 29 березня 2024 року застосовуються нововведення до Порядку, затвердженого раніше Постановою №693 від 7 липня 2021 року.

Державна служба України з питань праці інформуєпро те, хто має право на таку відпустку та за яких умов:

батьки без шлюбу.  Якщо батько дитини не перебуває у шлюбі з матір’ю, але вони живуть разом, мають спільне господарство та взаємні обов’язки. Тепер він також може отримати відпустку. Для цього потрібні письмове підтвердження спільного проживання та свідоцтво про народження дитини.

Родичі: бабусі, дідусі або інші дорослі родичі, що фактично опікуються дитиною, чия мати або батько є одинокими, тепер також мають право на відпустку. Необхідно надати письмове звернення одинокої матері (батька).

Уточнено, як саме потрібно заявити про своє бажання на таку відпустку: в усьому тексті Порядку термін «заява» замінено на «письмова заява», забезпечуючи більшу ясність щодо процедури подання документів.

Зміни спрямовані на розширення кола осіб, які можуть скористатися відпусткою при народженні дитини, а також на підвищення зручності та прозорості процесу її надання.

Актуальна інформація з питань трудового законодавства: https://pratsia.in.ua