Не спалюй суху траву, не чини злочин!

  • 50

 Фото без опису

У весняну погоду виникає загроза виникнення пожеж сухої трави, сміття чи рослинних залишків на відкритій території. Ці пожежі завдають чималої шкоди, як для громадян, так і для навколишнього середовища. Впродовж 2023 року в Чернівецькому районі виникла 101 пожежа на відкритих територіях через спалювання сухої трави, сміття чи рослинних залишків. Добре, що у  результаті пожеж ніхто з громадян не постраждав та, на жаль, є непоодинокі випадки пошкодження майна.
Пожежі, спричинені спалюванням сухої трави, небезпечні тим, що за короткий проміжок часу набирають великих розмірів. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км. за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів. Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується вдвічі-втричі. Окрім завдання матеріальних збитків мешканцям району, такі пожежі впливають на екологічний стан. Екологи застерігають, що дані пожежі мають дуже серйозні наслідки і для здоров'я людей, і для природи. 
На жаль, часто люди ігнорують заклики не палити траву, навіть знаючи про шкоду від цього процесу.
Чернівецьке районне управління ГУ ДСНС України у Чернівецькій області нагадує, що спалювання сухого листя і трави заборонено законом, в разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках кримінальна відповідальність
Відповідно до вимог ст. 77 та 77-1 КУпАП посилено відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами. 
Такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:
на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн); 
на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн)
Не провокуйте пожежі на відкритих територіях та дотримуйтесь елементарних правил безпеки.  У разі якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номерами «101» 

Чернівецьке районне управління ГУ ДСНС 
України у Чернівецькій області